Titular notícies

DRET A UN HABITATGE DIGNE I AL MEDI AMBIENT A L’ESCOLA GRAS I SOLER

Dimecres 11 Abril 2018

Els passats 14 de febrer i 7 de març vam ser a l’Escola Gras i Soler de l’Esplugues de Llobregat treballant els drets humans amb els alumnes de 5è i 6è de primària. El conte “Quan perdem la por” i les conseqüències mediambientals en la fabricació de telèfons mòbils van ser els eixos principals dels tallers que hi vam realitzar.

A 5è vam treballar el dret a l’habitatge. “No és just, tothom té dret a una casa”, “No pensava que alguns bancs fossin així!”, “No és just que els treguin les cases, a ells no els agradaria que els ho fessin”, van ser algunes de les reaccions dels alumnes en acabar el taller. Per a realitzar-lo vam demanar-los que, en grup, ideessin un final possible per al conte “Quan perdem la por”, en què Lua Todó explica amb els ulls d’una nena de set anys què significa un desnonament. Prèviament vam realitzar una dinàmica en què tots van poder posar-se en la pell de banquers, veïns afectats i fins i tot policies.

Els contes que en van resultar tenen finals molt diferents, però tots, per sobre de tot, ens parlen de la necessària solidaritat entre veïns. Podeu escoltar-los aquí (conte 1, conte 2, conte 3, i conte 4)  i visitar la galeria de fotos del taller.
 
Tallers a l'Escola Gras i Soler d'Esplugues de Llobregat Tallers a l'Escola Gras i Soler d'Esplugues de Llobregat

A 6è vam treballar el dret al medi ambient a través de la petjada que deixa el consum exhorbitat de telèfons mòbils. Va ser molt interessant veure com, a través de les dinàmiques, els alumnes prenien consciència de tot el recorregut d’un mòbil, des de l’extracció de coltan, entre guerres i explotació infantil i mediambiental al Congo, fins la seva conversió en deixalla contaminant a Ghana, passant per la seva fabricació en condicions precàries a la Xina. Es va generar un debat molt participatiu al voltant de la necessitat de telèfons ètics i de la seva accessibilitat!

Als següents enllaços, podeu escoltar els àudios (conte 1, conte 2, conte 3, i conte 4)  que van enregistrar després d’escoltar “La veu de la selva”, el conte ideat a l’IES Escola Industrial de Sabadell per a la primera edició de “Contes del món - Concurs de podcast” que vam convidar a continuar. També podeu veure els grups en acció en la galeria de fotos corresponents del taller.

Esperem tornar aviat a l’Escola Gras i Soler! Fins la propera!

Aquest és un dels vuit Tallers de contes radiofònics pels Drets Humans impulsats per COMSOC - Comunicació Social que formen part de l’Oferta d’accions d’educació per al desenvolupament 2017/18 de la Diputació de Barcelona. La DIBA assumeix el 80% del cost total d’aquestes accions, que es poden executar fins al mes d'octubre del 2018 en municipis inferiors a 100.000 habitants. Vols saber-ne més? Clica aquí.

Últimes Notícies