Titular notícies

RADIOTEATRE DES DE L'HOSPITALET DE LLOBREGAT

Diumenge 11 Maig 2025

L'Escola Ernest Lluch de l'Hospitalet de Llobregat ha fet radioteatre ecofeminista al marc del projecte FEMECO:connectem el gènere i el medi ambient amb l'escola i el món. Els grups de 5è i 6è de primària tenen molt a dir sobre lluites d'arreu del món pels drets de la natura i les persones. No et quedis amb les ganes de saber-ne més sobre aquestes experiències inspiradores.

A continuació, us oferim totes les peces de radioteatre creades i interpretades per un alumnat compromès, crític, empàtic i conscient de les injustícies socials i ambientals. No perdeu l'oportunitat de connectar amb la força de la comunicació ecofeminista transformadora: doneu-li al play i gaudiu d'aquests nou radiorelats ecofeministes!

Grup de 5è de primària

1. No Més Blocs



Quan una parella de germans descobreix que volen destruir la seva casa i el seu entorn natural per construir gratacels, decideixen plantar cara. Amb el suport del veïnat, organitzen una manifestació per defensar el territori. "No més blocs" és una història de resistència col·lectiva a Bellvitge, que denuncia l'especulació urbanística i reivindica la força de la comunitat davant la destrucció del medi ambient.

CENTRE: Escola Ernest Lluch de L'Hospitalet de Llobregat
GRUP: Gemma, Ivet, Eoi, Candy, Ayesha (5è de primària)

2. Berta Cáceres i la presa



Quan una empresa multinacional anuncia la construcció d’una presa al riu del seu poble, la Berta decideix lluitar per protegir l’aigua i la natura. Malgrat les amenaces, s’uneix al veïnat per manifestar-se, pagant un preu molt alt. Aquest ràdio-teatre, basat en fets reals, és una història de resistència ecologista marcada pel coratge i el sacrifici davant l’amenaça de la destrucció ambiental.

CENTRE: Escola Ernest Lluch de L'Hospitalet de Llobregat
GRUP: Marc, Alexis, Isaac, Aitana, Engi, Roque (5è primària)

3. L'Avia Grill i la defensa de l'aigua



L’Avia Grill, una dona amb el poder màgic de portar aigua allà on canta, arriba a una ciutat seca on és enganyada per un empresari ambiciós. Quan la fa servir per enriquir-se venent aigua cara, la població s’aixeca en una gran manifestació. "L’Avia Grill" es bada en un conte tradicional del territori bolivià. Aquest ràdio-relat ens parla sobre el poder de la natura, la llibertat i la força de la comunitat per defensar el bé comú davant l’explotació.

CENTRE: Escola Ernest Lluch de L'Hospitalet de Llobregat
GRUP: Dylan, Niki, Bikram, Edurne (5è primària)

4. L'Àvia Grill



L’Àvia Grill té un do especial: allà on canta, hi cau l’aigua. Després de ser expulsada d’un poble per inundar-lo sense voler, arriba a una ciutat on és enganyada i explotada per un empresari sense escrúpols. Quan el poble descobreix el seu segrest, s’hi rebel·la i l’allibera. "Àvia Grill" és una narració basada en una llegenda de Bolívia i aquest ràdioteatre ens parla sobre el poder de la natura, la solidaritat i la lluita contra l’explotació dels béns comuns com l’aigua.

CENTRE: Escola Ernest Lluch - L'Hospitalet de Llobregat
GRUP: Ernesto, Íria, Kelsey, Mohamed (5è primària)


5. L'última zona agrícola de L'Hospitalet de Llobregat



Aquest ràdiorelat ens parla de la lluita actual que fa "No Més Blocs" a L'Hospitalet de Llobregat.
El col·lectiu No Més Blocs – Salvem L’H és una plataforma veïnal nascuda el 2015 a L’Hospitalet de Llobregat per aturar el Pla Director Urbanístic (PDU) Gran Via Llobregat, que preveia la construcció massiva de gratacels en l’última zona agrícola i lliure d’edificacions de la ciutat més densament poblada del sud d’Europa.
La seva lluita incorpora valors propers a l’ecofeminisme, com la defensa del territori, la justícia social i la protecció del medi ambient davant l’especulació urbanística. A través de mobilitzacions, al·legacions, actes de denúncia i la creació de xarxes de suport, "No Més Blocs" ha estat una veu activa en la defensa d’un model urbà més just, sostenible i respectuós amb les persones i el medi ambient.

CENTRE: Escola Ernest Lluch de L'Hospitalet de Llobregat
GRUP: Peter, Ian, Barbara, Rosario, Fernando i Daniel (5è primària)


Grup de 6è de primària

6. El rio Gualcarque i la Berta


Aquest radioteatre retrata la lluita de Berta Cáceres, lideressa indígena lenca i activista ecofeminista, que va defensar el riu Gualcarque a Hondures contra la construcció d’una presa. A través de la seva veu i la de la seva comunitat, s’hi reivindiquen la justícia global, la defensa del territori i els drets dels pobles originaris, en una història de resistència, dignitat i esperança.

CENTRE: Escola Ernest Lluch de L'Hospitalet de Llobregat.

GRUP: Daniel, Aitana, Fàtima, Jan, Amir i Aiden (6è primària)


7. Abraçades contra la deforestació



Aquest ràdiorelat narra la història real de les dones Chipko, que a l’Índia dels anys 70 van liderar una resistència pacífica abraçant els arbres per evitar-ne la tala. A través del seu relat, descobrim una lluita ecofeminista valenta i inspiradora, on la defensa del bosc es converteix també en la defensa de la vida, del territori i dels drets de les dones rurals.

Al final de la peça de ràdioteatre se'ns recorda que la mobilització col·lectiva pot transformar realitats. Tot i no tenir poder institucional ni grans recursos, les dones Chipko van fer servir el seu cos i la seva veu per protegir el que era essencial per viure. El moviment Chipko ens ensenya que mobilitzar-se és un acte d’esperança i resistència; és una forma de cuidar el món.

CENTRE: Escola Ernest Lluch de L'Hospitalet de Llobregat
GRUP: Blanca, Laia A., Laia L., David, Bilal, Clara, Ivet (6è primària).

8. Can Trabal resisteix



A Can Trabal, l’última zona agrícola de l’Hospitalet de Llobregat, la resistència brota entre les veus veïnals que es neguen a veure desaparèixer aquest espai vital per la biodiversitat. Davant l’amenaça urbanística que plana sobre molts entorns naturals arreu del món, la campanya "No Més Blocs" es converteix en un clam col·lectiu per defensar la vida i el territori. Aquest radiorelat ecofeminista imagina un escenari on la pressió comunitària aconsegueix un gir en les polítiques municipals: l’Ajuntament cedeix, frena la construcció i aposta per una relació més harmònica amb el medi.

CENTRE: Escola Ernest Lluch
GRUP: Oriol, Zoe, Naomi, Dariela, Mateo, Taznin, Pau (6è primària)

9. L'Avia Grill porta l'aigua



En aquest radioteatre, el relat ecofeminista pren vida a través de la història de l'Avia Grill, una figura ancestral de Bolívia que simbolitza la connexió profunda entre la natura i les persones. Amb un enfocament en la cura de l'entorn i la resistència col·lectiva, aquesta història us transporta a un univers on les persones no només protegeixen la terra, sinó que també lluiten per preservar els seus recursos vitals davant les amenaces de la destrucció ambiental i l'especulació capitalista.

CENTRE: Escola Ernest Lluch de L'Hospitalet de Llobregat
GRUP: Sara, Dayan, Eidan, Luis, Biel, Abel, Mario (6è primària)

 


Últimes Notícies