Titular notícies

COMSOC SUMA AMB femPROCOMUNS

Dilluns 28 Febrer 2022

COMSOC - Comunicació social s'ha incorporat a la cooperativa femProcomuns SCCL com a Grup d'Activitat Cooperativitzada (GAC). El projecte educomunicatiu iniciat l'any 2008 suma i crea sinergies amb els altres projectes de la cooperativa integral creada l'any 2017.

femprocomuns comsoc

Des de fa un temps els equips de COMSOC i femProcomuns havien començat un procés de confluència sobre la base dels valors compartits i la complementarietat dels projectes. Aquest procés s'ha concretat amb l'acord de l'equip de COMSOC d'incorporar-se com a GAC i l'aprovació d'aquest per l'assemblea de Tronc de femProcomuns a principis de gener. La cooperativa, doncs, dona continuïtat al projecte que fins ara s'havia estat impulsant des de l'associació COMSOC - Comunicació Social i ambdues, associació i cooperativa, estan treballant per aprofundir en aquesta confluència que suposa cooperativització del treball, transferència d'activitat econòmica, model de governança i relació amb persones col·laboradores, així com la incorporació en l'activitat societària de la cooperativa i l'articulació de sinergies amb els altres projectes d'aquesta.

COMSOC es va crear l'any 2008 per promoure eines educomunicatives i intervencions comunitàries que facilitessin espais de diàleg i participació activa perquè les persones i comunitats -especialment infants i joves- prenguin i valorin la seva pròpia paraula. I ho ha estat fent promovent que elles mateixes sentin que les possibles solucions o alternatives a les problemàtiques que viuen depenen, també, de la seva aportació. La perspectiva sobre la comunicació de COMSOC és d'entendre-la com una eina de transformació social, rebutjant la idea que es tracta d'una simple mercaderia. Per COMSOC la comunicació i la llibertat d'expressió forment part de drets humans que hem de consolidar com a poble, de manera comunitària, més enllà que puguin ser o no reconeguts i respectats per les institucions i les empreses. Entenem la comunicació com l'oportunitat d'ensenyar i aprendre dels altres, com a oportunitat per generar coneixement col·lectiu, defensant la lliure circulació d'informació i apostant per les llicències obertes (Creative Commons i altres) enfront del Copyright de drets restringits.

Amb el pas actual COMSOC explora les possibilitats que pot tenir el projecte en una cooperativa integral de consum i treball que es defineix com una eina estratègica per a fer viable l'activitat procomuna. femProcomuns és una cooperativa sense afany de lucre i d'iniciativa social que cooperativitza dos tipus d'activitat: el treball i el consum. De manera que tant persones treballadores, com persones i entitats usuàries (i també persones i entitats col·laboradores que hi donen suport) participen de la seva assemblea i canals d'informació, deliberació i governança. És també un experiment organitzatiu en el qual es treballa per Grups d'Activitat Cooperativitzada que, a més de persones sòcies treballadores, tenen acords d'intercooperació amb altres entitats, persones que hi col·laboren i poden tenir com a sòcies les mateixes usuàries.

Aquest és el cas de CommonsCloud.coop, un projecte per mancomunar eines de núvol digital (oficina, calendaris, correu, videoconferència, àgora, gestor ERP, formularis) de programari lliure. Altres GACs són Transitant (que crea metodologies i fa formacions, facilitacions i acompanyaments per transitar cap a models procomuns basats en la comunitat, la coproducció, la cogovernança, la mobilització col·lectiva de recursos i el fet de compartir en obert), Teixidora.net (que impulsa una plataforma per compartir apunts i documentació en obert interconnectant-la i creant cartografies d'actors i publicacions) i XOIC (que impulsa el desplegament i ús d'una xarxa oberta d'internet de les coses contribuint a la comunitat The Things Network). Ara COMSOC és un GAC més, que comparteix estructura organitzativa, valors i estratègia amb aquests. Com altres GAC, manté la seva autonomia, web del projecte, línies de treball i comunicació pròpia; alhora que contribueix a tot el que és comú i compartit.

L'activitat de COMSOC no s'atura; a més de la facilitació del procés constituent que estem fent amb Ràdios Escolars en Xarxa (REX), en aquest primer trimestre de l'any hem iniciat un curs de podcast a Ràdio Vilamajor (Sant Antoni de Vilamajor), formació de formadors a l'Escola Can Manent de Cardadeu, tallers de ràdio i pel dret a l'accés a l'aigua al Centre Obert Rialles de Santa Coloma de Gramanet, i un altre taller "Fem ràdio, fem comunitat" a l'Institut Escola Antaviana de Roquetes (9 barris, Barcelona) i a l'Institut Montserrat Roig (Gràcia, Barcelona). En aquests tallers es parteix sempre de l'empoderament de les persones en l'ús dels mitjans de comunicació i es treballen temes del seu propi interès.

Comencem doncs un camí juntes que ens reforça mútuament i que obra noves possibilitats de treballar en els objectius compartits. En seguirem informant i compartint els fruits que vagi donant. 

Últimes Notícies