Titular notícies

RÀDIO ESCOLAR: EXPERIÈNCIES DE PASSAT, PRESENT I FUTUR

Dimecres 20 Octubre 2021

El passat 29 de setembre vam tenir el plaer de conèixer l’experiència de Ràdio Escolar Font Freda, una de les primeres emissores escolars a l’Estat espanyol, i de la ràdio de l’Escola El Turó, que va iniciar-se el curs 2020-2021; ambdues de Montcada i Reixac (Vallès Occidental). Acompanyades per testimonis de cadascuna d’elles, van deixar entreveure els lligams que uneixen les seves emissores amb l’aprenentatge significatiu, la comunitat educativa i l’entorn. Tot en una taula rodona anomenada "De la ràdio escolar a la ràdio local", moderada per Clàudia González, de COMSOC - Comunicació Social, en el marc del Mercat Audiovisual de Catalunya (MAC).

La motivació, un generador elèctric

“La ràdio és vida”. En una sola frase, atrevida i fresca al mateix temps, en Carles Dorado, un dels docents impulsors de la ràdio de l’Escola Font Freda en funcionament entre el 1983 i el 1990, expressava la seva admiració pel significat que pot tenir la ràdio escolar des del punt de vista de l’experiència i del gaudi personal de l’alumnat. En tant que la viuen, s’hi impliquen i puguin ser els protagonistes de les seves vides, Dorado creu important ensenyar a aprendre, perquè cadascú sigui qui vol ser, fent allò amb el que es reconeix. 

L’articulació del projecte a l’Escola Font Freda no s’entén sense les ganes de fer ràdio dels nens i nenes de 5è a 8è d’EGB, que voluntàriament dedicaven hores a l’escolta i a la producció de continguts, que després s’emetrien per antena. Justament per aquest motiu, “aquella ràdio escolar era un regal pels alumnes”, manifestava Mario Azañedo, actual coordinador de l'emissora municipal Montcada Ràdio i exalumne del centre educatiu, que, com molts estudiants aleshores, quan acabaven de dinar a casa seva o després del servei de menjador, tornaven al col·legi perquè hi havien trobat una iniciativa que els motivava.

Recorda una emissora escolar amb “una comunicació molt romàntica, comparat amb com es treballa actualment en un mitjà audiovisual”, perquè, reafirmant les paraules de Dorado, entre nens i nenes es reconeixien a si mateixos, a companys de classe o alguna persona familiar quan el contingut sortia de l'estació de ràdio des del 101.3 de l’FM a Montcada i Reixac. “Era l’essència de la màgia de la ràdio”, deia, i, a més a més, l’embrió d’un grapat d’exalumnes que actualment es dediquen al mitjà de comunicació professionalment.


Connexions en espai-temps 

Amb gairebé 40 anys de distància, l’Escola El Turó va iniciar un projecte de ràdio el curs 2020-2021 que concorda amb l’esperit engrescador que veníem comentant. Christian Peraire, mestre i coordinador de la iniciativa, reafirmava que el pilar més important és que nens i nenes treballin el que vulguin de la manera que se sentin còmodes, i amb l’acompanyament del professorat. “Ells decideixen el tema, la secció, i com volen treballar-lo”, una manera molt similar a com Mario Azañedo també, en el seu dia, vivia l’emissora escolar Font Freda.

De fet, les primeres produccions de l’Escola El Turó van fer-se amb el suport de l’equip de Montcada Ràdio, amb tallers acompanyats pel mateix Mario Azañedo, qui va aconsellar i ajudar a tirar el projecte endavant, a partir dels quals van començar a definir les seccions i els continguts. Per una relació de causa-efecte o de forma anecdòtica, coincideix que Imma Espinosa, directora de l’Escola El Turó, també va ser estudiant del col·legi Font Freda en aquella etapa més audiovisual, encara que no hi participés directament.

Les relacions que sorgeixen de la dècada dels 80 amb l’actualitat, fa que prengui encara més sentit el nom de la taula rodona “De la ràdio escolar a la ràdio local”. Sobretot quan durant l’acte es mostren tres experiències de persones que van formar part de Ràdio Font Freda i que actualment treballen en el mitjà de comunicació, com és el cas de Mercedes Herrada, presentadora i locutora de programes de rock; Lluís Maldonado, periodista a Montcada Comunicació, i Carlos Gracia, responsable del Departament de Comunicació de l’Ajuntament de La Llagosta (Vallès Oriental). Va ser una gran sorpresa per en Carles Dorado, a qui agraeixen personalment la seva tasca com a mestre i valoren el seu pas per l'emissora. Podeu recuperar l'acte sencer a continuació, si ho voleu.

 


Aprendre a viure l’escola

Cadascuna de les dues emissores naixen en contextos, persones i voluntats diferents, però van mostrar que comparteixen més similituds que diferències. Carolina González, cap d’estudis de l’Escola El Turó, posava en relleu que es tracta d’una iniciativa que engloba moltes competències que, avui dia, s’han de treballar dins del currículum, pel que destacava el potencial per desenvolupar “el treball en equip, la cooperació, la presa de decisions, la recerca i selecció d’informació” entre altres habilitats.

Amb una visió constructiva sobre aquest aspecte, Carles Dorado apuntava que com a mestres existeix la tendència a enquadrar en projectes radiofònics competències i continguts, i vincular-ho amb alguna disciplina com podria ser ciències socials o matemàtiques. En aquests termes, manifesta que anirem per un bo i millor camí quan l’escola s’entengui com un petit vehicle per poder arribar a gaudir de vida amb les petites tasques que hi puguis anar fent mentre hi passes. “L’important és ensenyar a viure la vida d’una manera proactiva i engrescadora.” 

Qui sap, potser d’aquí a uns anys ens trobem conversant amb futurs comunicadors de l’Escola el Turó!


Agraïments

Volem donar un agraïment al Mercat Audiovisual de Catalunya per oferir-nos un espai de trobada per les emissores escolars, un any després de la presentació pública del projecte Ràdios Escolars en Xarxa - REX, que engloba més d'un centenar d'emissores escolars dels Països Catalans. A les persones que també van fer possible tècnicament aquests actes, també, gràcies. I, per descomptat, a tothom que van intervenir a la taula rodona “De la ràdio escolar a la ràdio local”, tant els i les ponents com a les que vau presenciar-lo físicament o virtualment. Esperem trobar-nos de nou ben aviat!

Últimes Notícies