Titular notícies

TALLERS DE RÀDIO PER FER FRONT A LA PANDÈMIA

Dilluns 18 Gener 2021

La ràdio al llarg de la seva història ha estat capaç d'adaptar-se als nous temps i, malgrat les restriccions actuals a conseqüència de la pandèmia, la ràdio practicada a l'escola també ha trobat noves maneres de ser una eina útil. Per això, el Programa d’Activitats Educatives Complementàries (PAEC) d’Esplugues de Llobregat, d’aquest curs 2020-2021, ha inclòs nous tallers de ràdio presencials, semipresencials i virtuals. El cost de l'activitat l'assumeix el consistori d'Esplugues. Teniu temps per apuntar-vos-hi fins al 31 de gener!

Comptem amb propostes per realitzar-se des de cicle mitjà de Primària fins a Batxillerat, que podeu sol·licitar també a través de COMSOC - Comunicació Social si el vostre centre docent no forma part del municipi esmentat del Baix Llobregat. Les activitats estan pensades per estimular el diàleg i el coneixement dels i les joves. Proposem apropar-nos a través de les ones de so, en un moment difícil pel contacte personal, utilitzant la ràdio com a eina pedagògica i de transformació social. Així, amb una producció radiofònica com a resultat, proposem viure l’experiència de dues activitats. La primera és una novetat:
 
a) "Fem Ràdio, Fem Comunitat" apropa les escoles amb el seu entorn social a través de la pràctica radiofònica. S’organitzen dinàmiques grupals per descobrir i explicar les lluites dels agents socials del barri. L’activitat es dinamitza en tres sessions en què cada equip de treball investiga un aspecte de l’agent social triat perquè, de manera conjunta i coordinada, obtinguin una visió completa del col·lectiu i de la realitat en què intervé. Un treball a l’aula que culmina amb la producció real d’un podcast radiofònic -d’una entrevista- que permet a l’alumnat reflexionar, expressar-se i generar vincles amb el seu entorn proper.

b) "Ràdio, Contes i Drets Humans" promou els valors de la cooperació, la solidaritat i la cultura de la pau partint d'una concepció freireana de l'educació. Es pot optar per una de les cinc problemàtiques que versen sobre els drets humans a través de contes elaborats per alumnat de Catalunya en el Concurs de podcast - Contes del Món. Aplicant dinàmiques grupals, el jovent pren la paraula, aporta propostes a les problemàtiques que se’ls presenten i construeix coneixement de manera col·laborativa. Cada taller permet abordar un dels següents drets: asil, medi ambient adequat, accés a l'aigua, habitatge digne, alimentació adient.

Ambdues activitats fomenten l’aprenentatge significatiu, l’escolta activa, l’esperit crític i valors com el suport mutu, bé sigui a través del joc, la reflexió o el debat. Tot mitjançant la ràdio i el treball cooperatiu, la proposta s’adreça a grups - classe i és dinamitzada per dos educomunicadors de l'entitat.
radio coronavirus

Taller de ràdio escolar en un context de crisi sanitària. Autor: Damià Caro.

Protocols anti-coronavirus en acció

En el format presencial, els tallers comptem amb mesures de prevenció de la Covid-19, especialment en el moment d'usar el kit de ràdio. En el format virtual, també tenim els recursos necessaris i l'experiència suficient per establir connexions en directe i mantenir un contacte dinàmic amb l’alumnat. Un exemple és Sota la mascareta, un programa de ràdio escolar realitzat en confinament, durant el curs 2019/20, per joves de l’Institut Vilamajor (Sant Pere de Vilamajor) i reconegut pel Centre de Promoció de l'Aprenentatge i Servei de Catalunya.

Així, seguim fent ràdio, compartint espais de diàleg i fomentant entorns des de l’òptica de la justícia social i la sostenibilitat. Perquè, tot i la realitat ens toca de ple, no podem evitar seguir fent el que ens agrada!

Últimes Notícies