Titular notícies

EL TALLER RADIOFÒNIC SOBRE REFUGIATS TORNA A SANT QUIRZE DE BESORA

Dijous 21 Febrer 2019

Per setè any consecutiu COMSOC – Comunicació Social ha col·laborat amb l’escola Segimon Comas de Sant Quirze de Besora. Un any més, un taller radiofònic ha fet posar els alumnes de 6è de primària a la pell de les persones refugiades.

A través d’una dinàmica inicial, els alumnes de 6è de primària van entrar de ple a la realitat de les persones refugiades. Sense saber per a què servien, els dos educomunicadors de COMSOC – Comunicació social els vam entregar uns papers de colors, que els separava en tres grups: policies, turistes i persones refugiades. Els alumnes que tenien el paper de color verd tenien una missió: només podien deixar entrar els companys que duguessin un paper de color blau. Els que duien una identificació taronja estaven obligats a quedar-se a la intempèrie. Quan els alumnes van descobrir qui era cadascú van començar a explicar com s’havien sentit davant les injustícies que s’havien trobat. Així va començar un debat reflexiu sobre la situació de desemparament en la que es troben milers de persones refugiades que fugen dels seus països obligades per la guerra.

El taller segueix amb l’audició del conte Tornarem (àudio), creat pels alumnes de l’escola Abel Ferrater de la Selva del Camp. Alegria i rialles al principi del conte, a l’escoltar la gravació feta pels nens i nenes de 1r de primària. Cares de preocupació i algunes llàgrimes quan els protagonistes de la narració no poden anar a l’escola a causa de la guerra que acaba d’esclatar. I encara més desolació quan s’adonen que han de fugir del seu país per no morir sota les bombes. Ho podeu veure a l'àlbum de fotos de l'activitat.
 
taller radio contes drets humans acollida refugiats primaria radio

El Damià Caro i l’Alba Grifell, els dos educomunicadors de COMSOC els proposem que, en grups de quatre, acabin la història, que després gravaran. I així ho van fer. Del taller en van sortir quatre possibles finals pels protagonistes de Tornarem (final 1, final 2, final 3, final 4). A més, els alumnes van voler acabar la gravació cantant la cançó “Un món per a les persones” que havien treballat a la classe de música, un tema de l’Oriol Barri composada pel concert per a les persones refugiades que va organitzar Casa Nostra Casa Vostra al Palau Sant Jordi.
 
En total, tres hores de reflexió on, una vegada més, ens fan adonar que tots plegats hauríem d’escoltar més els infants. Del taller en van sorgir unes quantes lliçons d’humanitat, al parlar de les causes de les guerres, de la no acollida i de la no acció dels governs davant les desenes de morts que hi ha a diari al Mediterrani.

Últimes Notícies