Titular notícies

TRES TALLERS, TRES DRETS HUMANS, A L’IES JOANOT MARTORELL

Dimecres 23 Maig 2018

Entre els mesos d’abril i maig vam treballar el dret a un habitatge digne, a una alimentació adient i a un medi ambient sostenible amb els alumnes de 2º d’ESO de l’IES Joanot Martorell d’Esplugues de Llobregat. Tota una experiència!

Taller #1. El primer taller radiofònic a l’IES Joanot Martorell era, potser, el més complicat. A aquestes edats, la consciència sobre el que mengem i la seva procedència encara no està tan desenvolupada. Però per això mateix va ser molt interessant treballar el dret a l’alimentació. El debat el vam iniciar representant de forma participativa el trajecte d’una poma que viatjava dels camps de Xile fins al nostre plat. Això ens va permetre parlar de les condicions de treball dels pagesos, de la petjada ecològica, dels interessos comercials darrere el menjar… Va ser ideal per després continuar el conte que van escoltar sobre els problemes per tirar endavant hortes ecològiques i sostenibles a casa nostra, davant les lògiques dels supermercats. Aquí podeu escoltar (conte 1, conte 2, conte 3, conte 4, i conte 5) les produccions radiofòniques que van sorgir del treball en grup dels alumnes. Molt inspiradores!

Taller #2. El segon dia al Joanot Martorell el vam dedicar al dret a un habitatge digne. Aquesta vegada, després d’una dinàmica de rols on cadascú es posava en la pell de desnonats, policies, govern i empresaris que especulen amb l’habitatge, vam treballar propostes per a resoldre la problemàtica a partir del conte “Quan perdem la por” (àudio), en què Lua Todó explica amb els ulls d’una nena de set anys què significa un desnonament. Que el dret a l’habitatge és inalienable i que la solidaritat és una eina més que necessària per a defensar-lo va quedar clar en les continuacions del conte que van fer els alumnes. Podeu escoltar-les aquí (conte 1, conte 2, conte 3, conte 4, i conte 5).
 
Tallers radiofònics a l'Institut Joanot Martorell d'Esplugues de Llobregat Tallers radiofònics a l'Institut Joanot Martorell d'Esplugues de Llobregat

Taller #3. Reflexionar sobre els impactes mediambientals que generem amb el nostre consum quotidià va ser l’objectiu del darrer taller a l’IES Joanot Martorell. Alguns sabien que algunes marques de mòbils fabricaven els aparells a la Xina, però cap coneixia els impactes mediambientals i humans que generava un telèfon. Des de les mines de coltan del Congo fins als residus contaminants de Ghana, passant per les condicions d’explotació laboral a la Xina. Va ser molt reconfortant escoltar com els alumnes proposaven solucions a partir de “La veu de la selva”, el conte ideat a l’IES Escola Industrial de Sabadell per a la primera edició de “Contes del món - Concurs de podcast” que vam convidar a continuar. Podeu escoltar els relats a continuació (conte 1, conte 2, conte 3, conte 4, i conte 5). 

Esperem tornar aviat a l’IES Joanot Martorell, un centre molt potent que, a més, compta amb el seu propi estudi radiofònic i amb una assignatura optativa de ràdio ben interessant. Que continui sent així!

Aquest és un dels vuit Tallers de contes radiofònics pels Drets Humans impulsats per COMSOC - Comunicació Social que formen part de l’Oferta d’accions d’educació per al desenvolupament 2017/18 de la Diputació de Barcelona. La DIBA assumeix el 80% del cost total d’aquestes accions, que es poden executar fins al mes d'octubre del 2018 en municipis inferiors a 100.000 habitants. Vols saber-ne més? Clica aquí.

Últimes Notícies