Titular notícies

FEM RÀDIO ESCOLAR I COMUNITÀRIA AMB L'ESCOLA ISABEL DE VILLENA

Divendres 21 Maig 2021

Comença una aventura entre la ràdio i l’Escola Isabel de Villena, d’Esplugues de Llobregat, que connecta l'alumnat amb el seu entorn més proper. Li diem: “Fem ràdio, fem comunitat”, i es tracta d’un nou taller que oferim des de COMSOC - Comunicació Social per apropar temes d’interès dels infants i joves amb la complicitat de col·lectius que fan possible la iniciativa. En aquest cas, comptem amb la col·laboració del consistori municipal i d'Esplugues FM.

La posada en marxa dels tallers “Fem ràdio, fem comunitat” ha encetat amb propostes ben engrescadores per elaborar un programa final que ha comptat amb la participació de sis grups-classe de Cicle Superior de l'Escola Isabel de Villena, tres de 5è i tres de 6è. Per tant, sis grups que ens endinsen en temàtiques ben diverses a partir d’un podcast en format d’entrevista que cada classe realitza a una persona especialista de l’àmbit que trien, i que COMSOC s’encarrega de cercar. Així, des del 22 de maig fins al 6 de juny, els dissabtes i diumenges a les 11h, podreu escoltar a Esplugues FM una de les meravelloses entrevistes que ens han brindat els nens i nenes del centre, gràcies també a l'acompanyament del professorat i a la complicitat de les persones convidades.

Per la porta gran

A la primera sessió, més enllà d’introduir els conceptes bàsics sobre la ràdio, vam tenir el plaer de començar a fer-nos preguntes sobre els temes que cada grup-classe havia triat. I els animals... riuen? o Com et sents quan puges a l’escenari? Es preguntaven els grups que faran un programa dedicat al riure i al món de la interpretació.

Ells i elles no ho sabien, però la sorpresa estava al caure. Mentre se’ls presentava la persona a qui entrevistarien a la tercera i darrera sessió que faríem, i es formulaven preguntes que els agradaria fer al personatge en qüestió, no esperaven que, com per art de màgia, de la pantalla i la paraula passessin a la realitat. Les boques en forma de O, les mans tapant-se la cara o rascant-se el cap amb signe d’incredulitat no van fer més que animar els i les joves a participar activament en els tallers després d’aquesta primera trobada.
Així, van tenir l’oportunitat de conèixer prèviament les persones entrevistades, fer-los preguntes que després ens ajudarien a construir el guió i l’escaleta del programa a la segona sessió. D’aquesta manera, vam conèixer la Naila Qalqili, directora de l’Escola de Risoteràpia de Barcelona, per parlar sobre “El riure”; l’Israel Durán, cantautor d’Esplugues de Llobregat, va aparèixer amb guitarra en mà fent sonar la cançó “Tu prisión de sal” per acabar parlant de “La música i els cantants” i, ens va visitar l’actriu, directora i dramaturga d’Esplugues Mireia Rey per conversar sobre les arts escèniques i la seva trajectòria professional.

També vam aprofundir sobre l’estat actual del comerç local d’Esplugues de Llobregat, per la qual cosa s’està preparant una entrevista al president de la Unió de Botiguers i Comerciants Iban Salvador. Vam tractar l’emergència climàtica amb dos activistes del col·lectiu Rebel·lió o Extinció, la Belén Castillo i el Carles Guillen; i, sobre l’addicció a les noves tecnologies va parlar, i ho tornarà a fer des de l’emissora cultural i comunitària, la psicòloga Sílvia Gómez, d’Amalgama 7, un centre d'atenció terapèutica i educativa per adolescents, joves i les seves famílies.
Fem ràdio, fem comunitat a l'Escola Isabel de Villena. Curs 2020/21.
Visita de Mireia Rey a l'aula d'un grup - classe de l'Escola Isabel de Villena.

Amb un seguiment personalitzat des de l’aula, i posteriorment a distància des de casa, durant la segona sessió vam avançar en l’elaboració del guió de cada grup tot fent un repàs sobre les qüestions i elements claus que hauríem de tenir en compte per obtenir un bon resultat. Sintonies, caretes, talls de veu, riures d’animals… En aquesta trobada va sonar de tot, però, sobretot, l’esforç va fer-se paler en la darrera sessió a Esplugues FM. 

De l’aula a l’estudi

Mentre un equip entrevistava, la resta de companys i companyes, amb l’oïda posada a l’altaveu instal·lat a un gimnàs adjacent a l’estudi de ràdio, escoltaven la conversa, pendents de quan arribaria el seu torn i de si s’expliqués alguna informació que fos rellevant sobre la qual preguntar quan els toqués intervenir. Aquesta imatge es repetiria en els estudis de l’emissora d’Esplugues de Llobregat on passaran gairebé un centenar de nens i nenes de Cicle Superior.
 
L’emissora, que tira endavant gràcies a la participació de les persones voluntàries que la gestionen, ens ha obert les portes de bon grat per gravar els sis programes radiofònics que s’emetran, com anunciàvem anteriorment, els dissabtes i els diumenges a les 11 h, entre el 22 de maig i el 6 de juny. La primera pedra d’aquesta marató de ràdio escolar emesa per Esplugues FM serà el primer dissabte amb una conversa entre el cantautor Israel Durán i el grup de 5è B, i seguirà amb la Naila Qalqili, amb una història de riures i emocions, que condueix l’alumnat de 5è A.

Els resultats els podreu trobar al portal d' espluguesfm.cat, en un podcast que convida a escoltar entrevistes dirigides per nens i nenes, que no només s’han informat i han creat el seu propi guió col·laborativament, també han sabut sortir-se dels papers i dels apunts i han establert un diàleg fluid amb els invitats. 

Els aplaudiments cada cop que un equip sortia de gravar s’accentuaven quan acabava l’últim grup. El clímax del projecte. Fotografies amb els i les convidades. Autògrafs. Xiscles. Un viatge d’anada i tornada cap a l’Escola. El so de la mainada escoltant-se, de fons. I, finalment, la ràdio també tornava al seu funcionament habitual.
Fem ràdio, fem comunitat a l'Escola Isabel de Villena. Curs 2020/21.
Entrevista a Naila Qalqili als estudis d'Esplugues FM.

No som un bolet!

Coincidint gairebé amb la posada en marxa de Ràdio Villena, l’emissora escolar del centre que va iniciar-se el passat 23 d’abril, impulsem aquests tallers que donaran eines i coneixement al nou projecte de centre, que ha volgut posar-se en contacte amb COMSOC - Comunicació Social per prendre apunts que els ajudin a créixer com a emissora escolar.

Fa més de 6 anys que treballem amb l’Escola Isabel de Villena, i ens fa especial il·lusió formar part dels seus inicis com a ràdio escolar, que a hores d’ara comença a penjar contingut a la xarxa en forma de podcast. Una iniciativa en ràdio que més de mig miler d'infants i joves del municipi ja han realitzat, gràcies també a la inclusió de les activitats que oferim en el Programa d'Activitats Educatives Complementàries (PAEC) d’enguany, subvencionades per l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat.

Últimes Notícies