Els passats 14 de febrer i 7 de març vam ser a l’Escola Gras i Soler de l’Esplugues de Llobregat treballant els drets humans amb els alumnes de 5è i 6è de primària. El conte “Quan perdem la por” i les conseqüències mediambientals en la fabricació de telèfons mòbils van ser els eixos principals dels tallers que hi vam realitzar.
El passat 21 de febrer i 16 de març vam treballar el dret a l’aigua amb els alumnes de 4t d’ESO de l’Escola Isabel de Villena. Per fer-ho vam comptar amb l’ajuda d’un nou conte: “La abuela grillo”.
La Sala municipal del Teatre de l'Ametlla del Vallès va acollir l'espectacle Cooperem o competim? de la mà d'en Rah-mon Roma. Els infants i joves assistents van superar, conjuntament amb en Wanjani i tot el poble del Tibet, les diferents dificultats que impedien trobar la felicitat.
L'espectacle Cooperem o competim? animat, en dues sessions, per en Rah-mon Roma va arribar als 450 infants i joves de l'Escola Fabra d'Alella. La jornada va ser tant intensa i participativa, que fins i tot les mestres es van animar!
Amb motiu del sisè aniversari de l'ocupació de la finca Somonte, alliberem el documental a Youtube. Un film estrenat al multicines recuperat anomenat la Cinètika (Sant Andreu, Barcelona) l'any 2016, produït per COMSOC - Comunicació Social, amb la col·laboració de Metromuster i altres professionals del sector.
Fa uns mesos vam preguntar als animadors que col·laboren amb nosaltres: "Tenim relats aptes per a totes les edats que ens apropen a diferents drets humans, què us semblaria si els convertim en espectacles?" I la resposta de Marta Gorchs, Carles Cuberes, Jordi Tonietti, i Rah-mon Roma va ser tan clara que a continuació us presentem les tres propostes estrenades a Badalona vinculades al dret a viure en pau, al dret a l'habitatge digne, i al dret a un medi ambient adequat.
El proper 4 de març es celebren sis anys de l'ocupació de la finca Somonte, i amb motiu del sisè aniversari alliberarem a la xarxa el documental «Somonte, los puños en la tierra», una producció de COMSOC – Comunicació Social, que ha comptat amb la col·laboració de Metromuster i d'altres professionals del sector. Si el vols veure abans -juntament amb el director- acosta't el 3 de març a Can Tonal (Baix Montseny, Catalunya).
L'espectacle Cooperem o competim? de la mà de Jordi Tonietti va animar la desena Jornada de cooperació internacional "Mirades del món" a la Pl. de l'Ajuntament d'Alella, amb la participació d'un grapat de famílies del municipi. Ara t'expliquem com va anar la jornada del dissabte 3 de febrer.
Creieu que estem en temps de treballar i potenciar la defensa dels drets més bàsics? Des de COMSOC - Comunicació Social ho tenim clar i per això portem gairebé 10 anys col·laborant, colze a colze, amb desenes de comunitats educatives i municipis. En aquesta ocasió, us convidem a realitzar Tallers de contes radiofònics pels Drets Humans i l'espectacle Cooperem o competim?. La Diputació de Barcelona ens ho posa fàcil, ja que assumeix el 80% del cost de cada activitat, perquè les accions formen part del Catàleg d'ofertes d’accions d’educació per al desenvolupament 2017 - 2018.
El Parc de Nadal solidari organitzat per l'Esplai Panda de Montornès del Vallès va voler dedicar la darrera hora del dia a l'espectacle Cooperem o competim?. L'animació d'en Jordi Tonietti va convèncer als més petits i grans, com podeu veure seguidament a l'àlbum de fotos.
El diumenge 26 de novembre a les 17'30h mig centenar de persones van acollir na Marta Gorchs i l'espectacle Cooperem o competim? a la Sala Parroquial d'Òrrius, dins la Festa Major d’Hivern del municipi més petit del Maresme.
El diumenge 19 de novembre a les 12'30h en Jordi Tonietti tenia la guitarra a punt per iniciar l'espectacle Diada dels Contes del Món al Parc de les Morisques de Sant Quirze del Vallès, en el marc de la Setmana Solidària. Voleu saber com va anar?
Els passats 13, 15 i 17 de novembre vam instal·lar el nostre kit de ràdio al Vallès per treballar els drets dels infants amb els alumnes de sisè de primària de l’Escola Taula Rodona de Sant Quirze del Vallès. Voleu saber com va anar?
Teleduca i ElParlante han impulsat la primera edició del Seminari d’Educomunicació per la Justícia Global a Barcelona durant la primavera - estiu del 2017. Han comptat amb la participació de diversos col·lectius d'arreu del món, especialment de la capital catalana, que han compartit amb els educants les seves experiències i pràctiques educomunicatives. COMSOC - Comunicació Social va portar l’experiència del Concurs de podcast – Contes del Món i ara podeu recuperar la seva intervenció a través del vídeo.
Era un matí fred, molt fred, però en Rah-mon Roma va conseguir donar calidesa a l'ambient amb l'espectacle Cooperem o competim?. L'escenari era la Plaça Abat Oliva de Cerdanyola del Vallès i el motiu de la celebració era múltiple però amb un objectiu coincident, el Dia Europeu de la Solidaritat Local, el Cerdanyola Coopera i les sisenes festes de la Tardor solidària.
El 28 d'octubre a la Plaça de les Neus de Vilanova i la Geltrú en Carles Cuberes va animar la Mostra d’entitats de cooperació 2017 amb l'espectacle titulat Cooperem o competim?, una proposta escènica que té com a fil conductor la llegenda tibetana de l'Ocell de la felicitat.
El divendres 6 d'octubre a primera hora de la tarda, un grapat de famílies esperaven l'actuació de Marta Gorchs en el marc del II Festival d'animació Oriol Canals, un festival organitzat per la Federació d’Entitats i Comissions de la Festa Major de les Corts. L'espectacle Diada dels Contes del Món -tantes vegades cantat i contat per l'Oriol- aquesta vegada era animat per la seva amiga Marta.
Aquest mes de setembre i octubre molts drets fonamanetals estan en joc i per això l'Ajuntament de Badalona a través de la Xarxa Municipal de Biblioteques de Badalona, amb la col·laboració de diferents entitats com Comsoc - Comunicació Social, hem organitzat un cicle d'activitats. De la mà dels animadors Rah-mon Roma, Carles Cuberes, Jordi Tonietti i Marta Gorchs, estrenem espectacles dedicats al dret a un habitatge digne, al dret a un medi ambient adequat, i al dret a viure en pau. Per cert, us va agradar el llibre "Quan perdem la por"?
Quan els infants de 1er de Primària de l'Escola Abel Ferrater de la Selva del Camp van crear el conte Tornarem, inspirat en els infants i les famílies sirianes que han de marxar de casa per culpa de la guerra, mai van imaginar que un dia aquest relat es convertiria en un espectacle. Una proposta escènica que van poder viure en primera persona, interpretada en aquesta ocasió per l'artista Marta Gorchs, i que a continuació podreu reproduir.
La setena edició del Biberó Rock Festival, celebrada a la casa de colònies de Can Joval (Clariana de Cardener), ha comptat amb la participació d'un centenar de famílies i d'una vintena d'artistes. Entre ells l'animador Carles Cuberes i l'educomunicador Damià Caro, que van posar damunt de l'escenari l'espectacle Cooperem o competim? basat en el conte tibetà de l'Ocell de la felicitat, i un taller radiofònic preparat especialment per l'ocasió.
El divendres 1 de setembre vam participar a la Festa Major de Figaró - Montmany amb un taller radiofònic. L'activitat va permetre als joves participants enregistrar, al Centre Cívic del poble, una història que ens apropa a l'origen d'aquesta festa que congrega, any rere any, a petits i grans.
El passat 12 de juny vam treballar sobre la realitat dels refugiats amb els alumnes de 2n d’ESO de l’escola Daina-Isard d’Olesa de Montserrat. Teníem un doble repte per davant: fer el taller amb 40 alumnes i amb només dues hores. Tot va sortir bé!
Joves de 3er d’ESO de l’Institut Eugeni Xammar de l’Ametlla del Vallès han investigat i creat diferents peces radiofòniques sobre temes del seu interès, com són el bullying, l’educació sexual i afectiva, la presidència als Estats Units i el terrorisme al món.
Els passats 2 i 3 de maig vam estrenar el nostre taller sobre el dret a l’aigua amb els alumnes de 4rt de primària de l’Escola Pedagogium Cos de Sant Boi del Llobregat. Estàvem d’estrena i per això hi havia nervis. Funcionarien les noves dinàmiques? Sortirien bons contes? Hi hauria debat sobre el dret humà a l’aigua? El repte era doble, perquè els tallers van ser dos: un per a cada grup de 4rt de primària de la comunitat educativa.
El 7 de febrer vam passar el matí amb els alumnes de 5è i 6è de primària de l’escola Anton Busquets i Punset de Calders. De nou, el conte “Tornarem” ens va permetre reflexionar sobre els refugiats, la inutilitat de les guerres i l’empatia necessària per construir un món més just.
El passat 24 de gener, a l’escola Segimon Comas de Sant Quirze de Besora, vam estrenar “Tornarem”, un taller de ràdio escolar creat per a reflexionar sobre els refugiats i les fronteres. “El que he après és que sempre he d’ajudar a les persones. Sempre”, “Alegria i tristesa”, “M’he sentit trista perquè als turistes els deixaven entrar i als refugiats no”, “M’he endut una experiència. I és que hi ha gent pobre i sense casa però també hi ha gent de bon cor”. Aquestes són només algunes de les avaluacions que els alumnes de 6è de Primària del CEIP Segimon Comas de Sant Quirze de Besora van realitzar en acabar el taller de ràdio “Tornarem”.
Iniciem aquest 2017 estrenant una nova proposta titulada Tornarem, un conte que obre fronteres. Un espectacle familiar interpretat per un animador que «conta i canta» pel dret a viure en pau, creat a partir d’un preciós relat elaborat per infants del tarragonès finalista del 7è Concurs de podcast – Contes del Món, organitzat per COMSOC - Comunicació Social. Les primeres actuacions seran aquest mes de gener a Badalona.
Ja podeu sol·licitar els Tallers de contes radiofònics pels Drets Humans i l’espectacle Cooperem o competim?, dues atractives propostes que formen part de l’Oferta d’accions d’educació per al desenvolupament 2016 que la Diputació de Barcelona ha aprovat recentment i que neixen en el marc del Concurs de podcast – Contes del Món impulsat per COMSOC – Comunicació Social. La DIBA assumeix el 80% del cost total d’aquestes accions que es poden executar fins al mes de juliol del 2017 en municipis inferiors a 100.000 habitants.
Aquest dimarts 15 de novembre estrena doble del documental de Somonte, a Andalucía i el País Basc. En concret podeu veure el film a Córdoba i a Donostia. La XIII Muestra de cine social La Imagen del Sur de CIC Batá i la Sección Oficial 2016 de cineCCdonostia us conviden a conèixer la història de l'ocupació de terres més important a Europa dels darrers anys. El 4 març del 2012 cinc-cents jornalers del Sindicato Andaluz de Trabajadores (SAT) van entrar a la finca i un grup de trenta persones va decidir ocupar-la de forma permanent.
Sovint ens veiem empesos per la inèrcia i per l’activitat constant, no parem. Aquest curs 2016/17 però des de COMSOC – Comunicació Social hem decidit aturar la convocatòria del Concurs de podcast – Contes del Món. Han estat set cursos consecutius de molta paraula contada i n’estem molt contents, però sentim la necessitat de valorar el recorregut traçat i regenerar les nostres energies amb altres projectes i activitats. Més endavant tornarem a convocar el certamen? Qui sap.
Objectiu aconseguit: 10 joves radioafeccionats més, disposats a treure-li partit a una emissora municipal abandonada. Aquest, però, és només un dels resultats dels dos tallers de ràdio que COMSOC - Comunicació Social hem dinamitzat a l’Ametlla del Vallès durant el darrer trimestre del curs escolar, gràcies a la col·laboració establerta amb el seu Ajuntament.
Segurament heu gaudit de narracions de la Mercè Rodoreda i dels poemes del Miquel Martí i Pol i teniu els seus llibres a la biblioteca municipal, escolar o familiar. Avui us proposem altres lectures de noms anònims, com podrien ser el teu. Infants, joves i adults de Catalunya, el País Valencià i Andorra durant set anys han creat contes radiofònics que ens apropen a realitats socials del nostre món. Ara estem impulsant una campanya de micromecenatge per a fer possible el 7è llibre i disc del Concurs de podcast - Contes del Món amb els 24 relats finalistes d'aquesta edició i podeu emportar-vos la col·lecció de llibres-cd per molt bon preu. Aprofiteu aquesta oportunitat!
El proppassat diumenge 17 d'abril vam estrenar una sala d'un multicines ocupat amb un documental que parla d'ocupacions de terra. Els noms propis són La Cinètika, els antics cinemes Lauren del barri barceloní de Sant Andreu, i “Somonte, los puños en la tierra” un documental que recull l'experiència dels jornalers i jornaleres que porten 4 anys ocupant la finca Somonte, a la població cordobesa de Palma del Río.
El dilluns 9 de maig s'ha iniciat una campanya de micromecenatge per poder publicar el setè llibre i disc del Concurs de podcast - Contes del Món, una obra col·lectiva feta per infants, joves i adults de Catalunya, el País Valencià i Andorra. La campanya durarà 40 dies i a canvi de la teva aportació et podràs endur diferents recompenses. Un exemplar del llibre amb els 24 relats finalistes, la col·lecció sencera amb les set edicions, un exemplar i una samarreta del conte Quan perdem la por, i fins i tot un taller de contes radiofònics.
La veu de l'autora de Quan perdem la por i de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Barcelona va arribar a les ones de Ràdio 4 - Ràdio Nacional d'Espanya a Catalunya. Lúa Todó com a creadora del conte per la defensa d'un habitatge digne, en Carlos Macías com a Portaveu de la Plataforma a Barcelona, na Marta Salgot com activista i de l'àrea de comunicació de la PAH - BCN, i Marta Molina, de Comsoc - Comunicació Social, van dialogar amb Consol Sàenz, conductora del Territori Clandestí de Ràdio 4 sobre la campanya de micromecenatge a Verkami que impulsa l'edició d'aquest conte en un llibre il·lustrat per en Joan Turu.
Avui estrenem a Verkami una campanya de micromecenatge per a fer possible l'edició del llibre "Quan perdem la por", un conte per la defensa d'un habitatge digne escrit i locutat per la jove Lúa Todó i il·lustrat per en Joan Turu. La història va quedar finalista del 6è Concurs de podcast - Contes del Món i ara, més enllà de formar part del llibre-disc del certamen, volem que aquest conte arribi als més petits i als més grans de les cases, de les comunitats educatives i col·lectius socials en un nou format de llibre il·lustrat i sonor.
Per primera vegada COMSOC s’enfronta a una classe de sisè que tenen ganes de ser periodistes. De fet, les tutores de curs ens avisen que ja han treballat algun format de televisió i que ara, el que volen és fer ràdio.
Com cada any, tornem a Sant Quirze de Besora a l’escola Segimon Comas . La Mariona Bassagaña, mestra de sisè, confia de nou en COMSOC per transformar l’aula en una escola de ràdio durant quatre hores. Aquesta vegada, treballarem la sobirania alimentària a través d’un conte titulat “La Colla pessigolla vol salvar el mercat”.
La setena edició del concurs de contes radiofònics compta amb més de mig centenar d'inscripcions, realitzades per escoles, instituts, ampa's, centres oberts, centres de normalització lingüística i persones que participaran de forma individual o en parella. Crearan podcasts amb contes populars, tradicionals i de creació pròpia d'arreu del món des de Barcelona, Castelló de la Plana, Lleida, Tarragona, Girona, i per primera vegada des d'Andorra la Vella. Des de COMSOC - Comunicació Social estem convençuts que els contes no tenen edat i gràcies a vosaltres ho estem demostrant. Gràcies!
Mai haguéssim volgut formar part d'aquest Premi Oriol Canals, perquè voldríem conviure amb qui es definia com a "educador de formació, cantant i animador de professió i somiatruites inconformista de vocació". Estem tristos per la seva mort. Però procurem fer el cor fort i viure al món amb un somriure transformador com feia l'Oriol. Ens alegrem que Òmnium Les Corts hagi creat aquest premi per recordar la seva persona i obra, i destacar creadors que han fet contribucions rellevants en l’àmbit de la música, les arts escèniques o altres formes d’oci cultural, amb vocació educadora i de transformació social per al públic infantil dels Països Catalans.
Encara teniu l'oportunitat de contar la vostra història al 7è Concurs de podcast - Contes del Món i optar a formar part d'un llibre-disc, perquè des de COMSOC - Comunicació Social hem ampliat el termini d'inscripció fins el 4 de desembre del 2015. Fins ara ja s'han sumat a la iniciativa 32 comunitats educatives i 6 persones a títol individual de diferents territoris de parla catalana que es posaran a treballar per enviar abans del 18 de març del 2016 el conte popular, tradicional o de creació pròpia que desitgin i que els aproparà a una realitat social.
Hem realitzat un full informatiu sobre la setena edició del Concurs de podcast – Contes del Món que us anirà molt bé per compartir la iniciativa amb els companys i les companyes de la comunitat educativa, la família i el col·lectiu. Una alumna, una mestre, un mestre, i una periodista ens parlen del certamen des de la seva experiència directa i us animen a participar. Les inscripcions estaran obertes fins el divendres 20 de novembre del 2016. Que no us adormin amb contes de fades, creeu podcasts amb històries socials.